نیک صالحی

Just another WordPress.com weblog

درمان بی تحملی لاکتوز

در بدن فردی که دچار کمبود یا نبود آنزیم لاکتاز است، قند موجود در شیر )لاکتوز) بدرستی هضم و جذب نمی شود و فرد دچار دلپیچه می شود. لاكتاز آنزیم هضم كننده قند شیر (لاكتوز) است. اگر کسی پس از کودکی و شیرخوارگی کم شیر مصرف کند یا اصلا» مصرف نکند، آنزیم هضم کننده آن کم کم از بین می رود یا مقدار آن در بدن كاهش می یابد؛ و بر اثر خوردن شیر، لاکتوز موجود در شیر ایجاد نفخ در شکم می کند. این عارضه را بی تحملی به لاكتوز گویند.
میزان لاکتوز مصرفی
:
بیشتر افرادی که بی تحملی به لاکتوز دارند این ظرفیت را دارند که روزانه حداقل یک لیوان شیر (240 میلی لیتر، حاوی حدوداً 12 گرم قند لاکتوز) را تحمل کنند. در برخی از افراد نیز که مشکل به شکل حادتری وجود دارد، حدود یک دوم لیوان شیر (120 میلی لیتر، حاوی حدوداً 6 گرم لاکتوز) تحمل شدنی است.
انواع فراورده های شیری مناسبت مصرف
:
افرادی که به بی تحملی لاکتوز دچارند برخی از فراورده های شیری را بهتر از انواع دیگر تحمل می کنند. (برخی از فراورده های شیری مانند
پنیر
و بستنی و ماست – نسبت به شیر – لاکتوز کمتری دارند.)
1-
شیر پرچرب:
در شروع درمان، شیر پرچرب بسیار تحمل پذیرتر از شیر کم چرب است؛ چون چربی موجود در شیر تخلیه معده را به تأخیر می اندازد و در نتیجه لاکتوز موجود در شیر بتدریج وارد روده خواهد شد.
2- شیر کاکائو: شیر
کاکائو
نیز در این افراد بهتر از شیر ساده تحمل می شود. کاکائوی اضافه شده به شیر – از راه سه فرایند – باعث تحمل بهتر شیر در این بیماران شود:
*  کاکائو فعالیت آنزیم لاکتاز را افزایش می دهد.
*  کاکائو فعالیت باکتریهای تخمیر کننده لاکتوز و ایجاد کننده گاز را مهار می کند.
*  کاکائو تخلیه معده را کند می کند.
3- ماست: ماست به سبب داشتن باکتریهای اسید لاکتیکی (از جمله: لاکتو باسیلوس بولگاریکوس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس) بهتر از شیر در این افراد پذیرفته می شود. با اینکه ممکن است در هر واحد ماست حدود 17 گرم قند لاکتوز وجود داشته باشد، به علت فعالیت این باکتریها و در نتیجه تولید آنزیم لاکتاز در این باکتریها، لاکتاز موجود در آن براحتی هضم و جذب می شود.
 همچنین، ماست ترشح اسید معده را تنظیم می کند و به تحریک سلولهای روده برای ترشح آنزیم لاکتاز می انجامد.
ماست، به این سبب که نیمه جامد است، دیرتر از شیر معده را ترک می کند که همین امر نیز به تحمل بهتر ماست – نسبت به شیر – کمک می کند.
ماست
های میوه ای یا ماستهای حاوی طعم دهنده – نسبت به ماستهای ساده – فعالیت لاکتازی کمتری دارند.
در طول دوران
سالمندی که ترشح اسید معده و همچنین آنزیم لاکتاز کاهش می یابد، بهترین منبع برای تأمین کلسیم
ماست است؛ زیرا همان طور که ذکر شد، ماست ترشح اسید معده را تنظیم می کند و جذب کلسیم را نیز افزایش می دهد.
4- استفاده از مکمل آنزیمی لاکتاز و شیرهای بدون لاکتوز: استفاده از شیرهایی با لاکتوز هیدرولیز شده یا استفاده از مکمل لاکتاز در افرادی که بی تحملی به لاکتوز دارند، ممکن است از عوارض گوارشی پیشگیری کند.
 امروزه، آنزیم لاکتاز را به شکل قرصهای خوراکی تهیه کرده اند که مصرف آن به همراه شیر و فراورده های آن باعث هضم و جذب بهتر قند لاکتوز در لوله  گوارش خواهد شد. افرادی که از قرصهای لاکتاز استفاده می کنند بهتر است آن را به همراه شیر و فراورده های شیری مصرف کنند.
 امروزه، شیرهایی با عنوان شیر بدون لاکتوز نیز به بازار آمده است. این قبیل شیرها در طول فرایند آنزیمی ویژه ای در کارخانه حدود %9/99 لاکتوز خود را از دست می دهند. معمولاً شیرهای بدون لاکتوز – نسبت به شیرهای معمولی – طعم شیرینتری دارند؛ زیرا  لاکتوز این شیرها به گلوکز و گالاکتوز تبدیل شده است که گلوکز موجود در این فراورده طعم شیرینی به آن می دهد.
کودکان و شیرخوارانی که به بیماریهای عفونی دستگاه گوارش مبتلا می شوند معمولاً در پی  آسیب وارد شده به مخاط لوله گوارش به بی تحملی ثانویه به لاکتوز دچار می شوند. این قبیل کودکان باید تا مدتی بعد از درمان بیماری از شیرهای بدون لاکتوز استفاده کنند.
توصیه های درمانی
:
* مصرف شیر را در شروع درمان با مقادیر کم آغاز کنید. به این صورت که در روزهای ابتدایی شیر را با
آب
رقیق و مصرف آن را از یک قاشق غذاخوری شروع کنید.
 * در روزهای ابتدایی درمان، از تعداد واحدهای شیر و فراورده های شیری، فقط یک واحد را به شیر اختصاص دهید و بقیه واحدها را از
دوغ
یا ماست استفاده کنید.
* از مصرف شیر به هنگام ناشتا بودن پرهیز کنید.
* در حد امکان، شیر را به صورت سرد بنوشید.
*بهترین راه پیشگیری از مشکلات ذکر شده مصرف مداوم شیر و فراورده های آن است

Advertisements

No comments yet»

پاسخی بگذارید

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی شمایل‌ها کلیک نمایید:

نشان‌وارهٔ وردپرس.کام

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس گوگل+

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Google+ خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: